A turfban lapozgatva

A Magyar Turf Club pénteki kiadása

alagi_befuto_2023_dsc_6845.JPG

Lefutották a derby előtti utolsó kiemelt versenyeket. Többen is kérdezik tőlünk, hogy miért megint egy napon, de erre nem tudunk válaszolni. Szerintünk is butaság ez így, de reméljük az új menedzsment ezen is változtatni fog (bár 100 fontosabb dolguk is lesz ennél). Ami tény: a derbyig nem lesz több kiemelt futam.

a_hetvege_hosei_ii.png

Alagi Díjat sosem jó ómen nyerni (1948 óta csak 12-nek sikerült utána ráduplázni a derbyben!), de Amore Boy már áprilisban, Pozsonyban is jól mozgott és a Nemzeti Díj harmadik helyezése ellenére biztosan nyerte a legfontosabb derby felkészítőt 71-es osztályozással.  Real Hope (Farkas Levente idomítottja) szintén komoly formával (68,5) és javulással jelentkezett, ahogyan az Erzsébet Királyné Díját nyerő Csinibaba (67,5) is. Naná, hogy mindhárman állva vannak még hagyva a derbyre. Ahogyan Arames is, aki közel négy hosszal kapott ki Prágában Charpentier-től. Mivel Csontos Pál idomítottja másfél kilóval többet cipelt, így a győztes 75-ös száma nála 72,5 lehet, ami kb. 65 itthon. 

Ha már Csinibaba. 

1973 óta nem nyerte meg magyar tenyésztésű kanca a derbyt, ennek éppen 50 esztendeje. Másik érdekesség, hogy trénere, Kovács Sándor is pont ebben az esztendőben született.

50_eve_csinibaba.png

Van jelentősége ennek a számmisztikának?

Július másodikán kiderül, de tény: a rendkívül szimpatikus Szűcs család, hiába jegyzett már komoly sikereket futtatói pályafutása során, elég csak Csinibaba mamájára, Cemberlitasra gondolni, aki 2009-ben megnyerte a Szent László Díjat, sajnos már a futtatás árnyoldalát is megélte, amikor is 2012-ben a kékszalag futamában vesztette el Lake Louise-t.

Talán nem sértünk meg senkit, ha azt írjuk: igazán megérdemelnék a 101. kiadást. Igaz, a sportújságírókat arra tanítják, ne írjunk ilyet (hogy valaki megérdemelné), hiszen ezzel egyrészről megsértjük a többi riválist, másrészről nem érdem, hanem a pályán nyújtott teljesítmény kell, hogy döntsön egy adott cím sorsáról.

Vasárnap a 17 derbynyerőt tenyésztő Dióspuszta kerül fókuszba a meglehetősen szerény, mindössze hatfutamos versenynapon. A nyeretlen kiírások kivételével az összes futam elnevezése a magyar lóversenyzés legfőbb tenyészbirodalmára utal és ezen a napon emlékezünk majd az alapítóra, Jaross Sándorra is.

Nem ígérjük, hogy rendszeresen jelentkezünk majd magyar aktualitásokkal ezeken a hasábokon, de ha lesz időnk és segítségünk akkor folytatjuk.

Nyitókép: Treattelling (Amore Boy & Real Hope), Csinibaba: QNphoto

Címkék: cikkek