Línek a király!

Képes krónikánk a magyar lóversenysport legnagyobb ünnepéről, a 101. Magyar Derbyről!

derbybefuto_bndk.jpg

Nincs történelemírás!

Nincs hölgylovas győzelem!

Nincs „elsőbálozók” sikere!

Megtört az Alagi Díj átka!

Nem kell szürke Líneknek a nyeréshez!

Címszavakban a legfontosabb tudnivalók a vasárnapi ünnepi forgatag kapcsán.

Van viszont egy szlovák „nagyemberünk”, egy lovas, aki kitörölhetetlen nyomokat hagy a 196 éves Magyar Lóversenysport történetében.

Hölgyeim és uraim! Jaroslav Línek ötödik alkalommal nyerte meg a legfontosabb hároméves futamot.

2004: King’s Honor

2006: Thunder Groom

2013: Mayday

2015: Quelindo

2023: Amore Boy

Már az az ötös önmagában félelmetes, de nézzék ezt a táblázatot.

Amore Boy (Shamalgan) ült fel tehát a trónra.

Már áprilisi, pozsonyi futása után mondtuk, írtuk: figyeljen rá mindenki, mert jó cseh és szlovák lovaktól kapott csak ki. A végeredmény olyan totális papírformát hozott, amelyre az elmúlt száz kiadásból nem sokszor volt példa. A négy legfőbb esélyből három futott dobogóra, alakítva ki az Amore Boy-Lord Winter-Real Hope befutási sorrendet. Csinibaba a gépben megütötte magát (így is hetedik!), míg Gönczi Rebekáék hoztak egy kiváló negyedik helyet Szenttamásnak. Nem hiába volt az istállóbizalom. Akik látták az élő interjúnkat tanúsíthatják, hogy Farkas Levente telibe találta a befutót, hiszen ő Csinibaba mellett Merci Start is a frontba várta a végelszámolásnál. Ehhez is és Real Hope futásához is gratulálunk, hiszen a Make Believe ivadék véleményünk szerint kiválóan teljesített és abszolút az évjárat krémjéhez tartozik. Kivételesen jól futottak az Alagi Díj finalistái, így 11 év után megtört az "Alagi átka". Az INTERGAJ istálló 2020 és 2022 után ismét átvehette a babérkoszorút.

A nap hőse egyértelműen a három (a derbyben kettős) győzelmet arató és így talán élete legnagyobb napját abszolváló Csontos Pál volt (Línek és Kozma mellett), míg Georgiev második helyét még a 625.000 Ft-os büntetése is beárnyékolja, amit túlzott ostorhasználatért kapott.

Nem lehet nem észrevenni azt a párhuzamot, ami közös Auguste Rodin és friss bajnokunk, Amore Boy között. A vasárnap 100. (!) klasszikus győzelmét ünneplő  Aidan O’Brien májusa gyakorlatilag azzal telt, hogy magyarázkodott. Mégpedig, hogy a Deep Impact ivadék miért volt csak 12. a 2000 Guineas-ban? Nem győzte hangsúlyozni, hogy figyeljék meg, Epsomban ott lesz idomítottja a végelszámolásnál. Nos azóta (ahogy tegnap olvashatták a Favoriton) immár kétszeres (angol +ír) derbynyerő, azaz mindannyiunknak szolgáljon tanulságként, hogy

egy hosszútávú aspiráns esetében ne érdekeljen bennünket, hogy miként teljesített 800 (!) méterrel rövidebbre tavasszal. 

Igaz, Amore Boy nem 12. (hiszen eleve csak tizenegyen indultak) hanem csak 3. volt, de talán többen is legyintettek rá az akkori eredmény láttán. Nem szabad! Kutyát-macskát nem érdekli a Nemzeti Díj eredmény egy kékszalag esélylatolgatásnál. Itt a csattanós válasz Curragh-ból és a Kincsem Parkból.

Video itt.

A Diplomata Díj átadása

A napot Sambo (The Bogberry) győzelme nyitotta a Diplomata Díjban, majd a championzsoké megkezdte tarolását a kétévesek első nagyobb erőfelmérőjében, a Patay Sándor Emlékversenyben. Dark Blue Sky (Bobby's Kitten) a nyerő. Azért nem lett olyan „izgi” a Flandorffer Tamás Emlékverseny, mert Carlos Ray és Vain Hope nagyon megverték a többieket. Ahogy élő interjúnkban hallhatták, a Sioux Nation ivadék számára következik a sprintcsúcs, a Kozma Ferenc Emlékverseny. Molnár Gyöngyi idomítottjának győzelmével láthattuk, hogy két, kétéves nagydíjnyerő is topformában volt az ünnepnapon, hiszen Amore Boy a Kritériumot, Carlos Ray pedig a Szent László Díjat nyerte 2022-ben.

Az első derbynyerőnkre emlékező Vatinius hendikep a Kreka istállóé, Itonda (Fast Company) révén, majd Agreement (Lord of England) gálaelőadása következett, aki nem kevesebb, mint hét hosszal szórta el a Honvédelmi Minisztérium Díjának mezőnyét. Talán nem túlzás, hogy a Kincsem Díj két legfőbb (hazai) favoritja (Eggi’s Choice a másik) Csontos Pálnál ropogtatja a zabot. A Jeles Eszter Emlékversenyben nem tudott győzni „a hugi”, Jeles Anna, de Éles Virág és persze May Grey Dancer (Olympic Glory) révén itthon maradt a győzelem a nemzetközi mezőnyben, így „Csonti” fél óra alatt két nyerőjét is visszavezethette.

A nap legszerényebb mezőnye, mindössze hat telivér a Mezőhegyesi Díj startját várta, ráadásul a nagy küzdelem itt is elmaradt. A harmadik Stoneheart már 14 hosszra volt a célban a nyerőtől, Euraquilo-tól (Raven´s Pass). Ez akkor már ifj. Kozma István második győzelmét jelentette.

Számomra a nap második legfontosabb futama minden évben a Buccaneer Díj. Ha összeírnánk az elmúlt évtizedek bajnokait és azt összehasonlítanánk azokkal, akik aznap derbyt nyertek, megállapíthatnánk, hogy bizony sok-sok nagy Buccaneer-bajnok elhomályosította a kékszalag nyerőt. (Ami természetesen szakmailag indokolt, hiszen ide a már a középtávú sztárokat nevezték mindig.) Most Airburst (Charm Spirit) csatlakozott ehhez az elképesztő névsorhoz. A két hét múlva megnősülő ifj. Fejes Lajos pedig újabb futam megnyerésével zárkózott az itt kétszer is győző (1974 Junior, 1978 Gemini) édesapjához.  Soltész András idomítottjának persze könnyű dolga volt olyan főszurkolóval, mint Koltai Róbert, aki hét év után látogatott ki újra a Kincsem Parkba, kimondottan barátja kedvéért. Újságírói karrierem legnagyobb bakiját követtem el, amikor is élő adásban Koltai Lajosnak neveztem, pedig a felvétel előtt már hosszú percek óta beszélgettünk és végre el tudtam neki mesélni azt a történetet, hogy 1990-ben amikor először léptem be a Kincsem Parkba, ő volt az első, akit megláttam és akkor azt mondtam magamban: itt jó helyen vagyok. Szerencsére nincs harag :)

A folytatásban az Ecsedi család „szupermamija”, a képen látható hatéves Impression (Dutch Art) bizonyította, hogy nem szabad még leírni őt és komoly sérüléséből visszatérve is tapsra ragadtatta a publikumot, a mérföldes Equine Products Hendikepben aratott győzelme után.

A pontot az i-re ifj. Kozma Istvánnak sikerült feltennie, aki a szenzációs származású Mesetárral (Akaba- Messerschmitt) megnyerte a Magányos Díjat, egyúttal önmaga számára a harmadik kupát.

Derbynapon triplázni, azért az sem piskóta, ahogy pestiesen mondják.

A Csehországból érkező Klára csalódást keltve, csak hatodik. Ez a siker a napot keretbe foglalta hiszen az első és utolsó futamot nyerte kizárólag magyar tenyésztés.

A szépszámú közönségben több illusztris vendéget véltünk felfedezni. Itt volt a teljesség igénye nélkül a már nem is igazán vendégnek számító Balogh Levente, a korábban említett Koltai Róbert, Bács Péter színművész, a cég korábbi vezetője, Vajtó Lajos a családjával, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és elnökhelyettese,  Hana Jurankova az Arqanatól és a szlovák versenyüzem teljes vezetése, Ladislav Molnár igazgató úr vezetésével. Két hét múlva mi vizitálunk náluk a 31. Szlovák Derby napján.

A Nemzeti Sport képgalériája itt látható.

Hamburgban Fantastic Moon követte apját, Sea The Moon-t a trónon. Magabiztosan nyerte a 154. Német Derbyt.

A nap minden bajnokának gratulálunk!  A galoppszezon július 23-án folytatódik. Holnap és holnapután azonban Molnár Gyöngyi a Racing Portal kormányrúdjánál. Reméljük érdekes lesz. Akár a vízparton olvasva is…

Képek: BNDK Photo, Karlovics Timi

Címkék: cikkek