Holdas János (1943-1990)

Nyolcvan éve született!

tiba-holdas.jpg

"Holdas János 1943. november 16-án, a Vác közelében fekvő Penc községben született. 

Első munkahelye a lóversenypálya volt, 1960. január 4-től a vállalat dolgozója. Időközben három hónapos megszakítása volt, amikor a váci Kötöttárugyárban ládákat rakodott. De a vékony termetű, törékeny ember hamar visszakerült a vállalathoz és 22 évig Galló idomár mellett dolgozott, mint versenylovas. Kis termete és könnyű súlya miatt igen sokat lovagolt és versenylovas pályafutása alatt 394 győzelmet aratott.

1985-ben a sok koplalás és a minden versenylovas számára megterhelő idegfeszítő munka felőrölte szervezetét és abbahagyta a versenylovaglást. Egy éven át Barna András Idomár mellett készült újabb feladatára, az idomári munka elsajátítására. 1987 és 88-ban trénerként tevékenykedett. Rövid idomári működése alatt jelentős sikereket ért el idomítottjaival. Cédula révén megnyerte a Magyar Kancadíjat, a Széchenyi István emlékversenyt, a Magyar St Legert, Biggel a Béke Díjat és a kétéves Koktéllal a Kozma Ferenc emlékversenyt. 

Mint versenylovas, több nemzetközi verseny résztvevője volt. 

Holdas Jánost - akit munkatársai csak Jolinak szólítottak - szorgalmas, fegyelmezett munkája eredményeként kétszer részesítették a "Vállalat Kiváló Dolgozója" kitüntetésben. Mindenki szerette, kedves, szerény, emberi magatartásáért. Munkatársai és elöljárói tisztelték és becsülték. 

Tudtuk róla, hogy egészségi állapota nincs rendben. 1990. május 21-én a benne lappangó kór elhatalmasodott és kórházba került. A kórházi jelentések szerint szegény bízott a gyógyulásban, ám a gyilkos kór annyira elhatalmasodott rajta, hogy 1990. augusztus 29-én hosszantartó, súlyos betegség után szíve végképp megszűnt tovább dobogni, életének 47. évében meghalt 

A vállalat saját halottjának tekinti. Emlékét szeretettel megőrizzük, nyugodjék békében!"

Olvashattuk a Turf 1990. évi 45. számában. 

abbe_holdas.jpg

Holdas János magyarországi nagydíjgyőzelmei zsokéként:

Káposztásmegyeri Díj:
1972 – Narses

Batthyány-Hunyady Díj:
1974 – Tiba
1979 – Burda

Millenniumi Díj:
1969 – Mikrofilm

Magyar Kancadíj:
1974 – Tiba - vele a nyitóképen

Kisbér Díj:
1976 – Torreádor

(mai) Kozma Ferenc emlékverseny:
1966 - De csinos
1972 – Ince

Imperiál Díj:
1969 – Mikrofilm

Lovaregyleti Díj:
1978 – Lámpás 

A krónikákban 393 győzelem szerepel, ezért írtunk annyit a képre.

Szintén a mai nap híres szülötte Willie Carson. Róla itt olvashatnak bővebben.

Szöveg és kép: Horváth József

Címkék: cikkek, galoppsport